Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Απογραφή και... πρόστιμο!

Από σήμερα και έως τις 24 Μαΐου η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και μάλιστα προβλέπονται πρόστιμα μέχρι και 50.000 ευρώ. Τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά.

Στη διαδικασία θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Οι απογραφείς θα φέρουν κονκάρδα με το ειδικό σήμα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Θα αναγράφεται το όνομά του καθώς και το όνομα και ο αριθμός τηλεφώνου του επόπτη.

Εαν ο απογραφόμενος απουσιάζει, ο απογραφέας αφήνει στο σπίτι σημείωμα με τον αριθμό τηλεφώνου ώστε να κλείσουν ραντεβού. Αρκεί μόνο ένα ενήλικο μέλος της οικογένειας για να δώσει πληροφορίες.

Δεν χρειάζεται η επίδειξη κανενός δημοσίου εγγράφου ( ταυτότητας, ΑΦΜ, διαβατηρίου)

Δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης των εκλογικών δικαιωμάτων ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, για τη μη παροχή στοιχείων επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ.

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι, μέσα από μία διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την κατάσταση της απασχόλησής τους.

Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΕΛΣΤΑΤ είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία,

Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει. Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου.

Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους ΡΟΜΑ, καθώς και για αστέγους, όπως εξήγησε η διευθύντρια της διεύθυνσης πληθυσμού και αγοράς εργασίας, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Κατερίνα Μουταφίδου.

Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική. Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου