Είναι να μην σου βγει το όνομα τελικά. Σύμφωνα με μια έρευνα απ 2 Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και Πανεπιστήμιο Loyola) άτομα που κάνουν δίαιτα προσπαθούν να τρώνε υγιεινά και στη προσπάθεια τους αυτή τελικά μπορεί να διαλέξουν πιο παχυντικές τροφές αφού βασίζονται μόνο στο τίτλο της τροφής χωρίς να κοιτάνε τελικά τι περιέχει.
Έτσι για παράδειγμα κοιτάζοντας το μενού ενός εστιατορίου κάποιος μπορεί να διαλέξει μια σαλάτα αντι για ζυμαρικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, άτομα που κάνουν δίαιτα εστιάζουν τη προσοχή τους στο να αποφεύγουν τροφές που αναγνωρίζουν ως "απαγορευμένες" βάσει του ονόματος τους. Έτσι υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή έχουν "παχυντικό" τίτλο (για παράδειγμα ζυμαρικά) είναι λιγότερο υγιεινό από ένα πιάτο με πιο υγιεινό όνομα (για παράδειγμα σαλάτα) και δεν κοιτάνε το τρόφιμο η το προϊόν σε βάθος. Από την άλλη άτομα που δεν κάνουν δίαιτα δεν κοιτάνε τόσο την ονομασία του πιάτου όταν έρθει η ώρα να επιλέξουν τι θέλουν. Στην έρευνα λοιπόν παρουσιάστηκε ένα μείγμα από λαχανικά, ζυμαρικά, σαλάμι και τυρί πάνω σε μια στρώση μαρουλιού. Στη μια περίπτωση το πιάτο παρουσιάστηκε ως "σαλάτα" ενώ στην άλλη περίπτωση παρουσιάστηκε ως "ζυμαρικό". Όταν παρουσιάστηκε ως ζυμαρικό τα άτομα που έκαναν δίαιτα το θεώρησαν πιο ανθυγιεινό ενώ ήταν το ίδιο πιάτο. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο όταν τρώμε έξω αλλά... και στις επιλογές μας στο σούπερ μάρκετ. Μερικές κατηγορίες προϊόντων τις θεωρούμε πιο υγιεινές όπως δημητριακά, χυμούς και γιαούρτια άσχετα από τι περιέχουν. Ενώ όταν βλέπουμε κάποιες λέξεις στη συσκευασία ενός προϊόντος αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι υγιεινό. Έτσι πιστεύουμε ότι προϊόντα με λέξεις όπως ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες, χαμηλό σε λιπαρά, βιολογικό, φυσικό, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, λιγότερο νάτριο κτλ κτλ είναι πιο υγιεινά. Είναι όμως; Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Γι αυτό πάντα κοίτα τα συστατικά και τη διατροφική αξία στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
από http://natofao.blogspot.com/2011/04/blog-post_22.html#more
Έτσι για παράδειγμα κοιτάζοντας το μενού ενός εστιατορίου κάποιος μπορεί να διαλέξει μια σαλάτα αντι για ζυμαρικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, άτομα που κάνουν δίαιτα εστιάζουν τη προσοχή τους στο να αποφεύγουν τροφές που αναγνωρίζουν ως "απαγορευμένες" βάσει του ονόματος τους. Έτσι υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή έχουν "παχυντικό" τίτλο (για παράδειγμα ζυμαρικά) είναι λιγότερο υγιεινό από ένα πιάτο με πιο υγιεινό όνομα (για παράδειγμα σαλάτα) και δεν κοιτάνε το τρόφιμο η το προϊόν σε βάθος. Από την άλλη άτομα που δεν κάνουν δίαιτα δεν κοιτάνε τόσο την ονομασία του πιάτου όταν έρθει η ώρα να επιλέξουν τι θέλουν. Στην έρευνα λοιπόν παρουσιάστηκε ένα μείγμα από λαχανικά, ζυμαρικά, σαλάμι και τυρί πάνω σε μια στρώση μαρουλιού. Στη μια περίπτωση το πιάτο παρουσιάστηκε ως "σαλάτα" ενώ στην άλλη περίπτωση παρουσιάστηκε ως "ζυμαρικό". Όταν παρουσιάστηκε ως ζυμαρικό τα άτομα που έκαναν δίαιτα το θεώρησαν πιο ανθυγιεινό ενώ ήταν το ίδιο πιάτο. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο όταν τρώμε έξω αλλά... και στις επιλογές μας στο σούπερ μάρκετ. Μερικές κατηγορίες προϊόντων τις θεωρούμε πιο υγιεινές όπως δημητριακά, χυμούς και γιαούρτια άσχετα από τι περιέχουν. Ενώ όταν βλέπουμε κάποιες λέξεις στη συσκευασία ενός προϊόντος αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι υγιεινό. Έτσι πιστεύουμε ότι προϊόντα με λέξεις όπως ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες, χαμηλό σε λιπαρά, βιολογικό, φυσικό, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, λιγότερο νάτριο κτλ κτλ είναι πιο υγιεινά. Είναι όμως; Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Γι αυτό πάντα κοίτα τα συστατικά και τη διατροφική αξία στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
από http://natofao.blogspot.com/2011/04/blog-post_22.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου