Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Αυτό θα είναι το μεσοπρόθεσμο

Συνεχίστηκε για μία ακόμη φορά χθες το μαρτύριο της... σταγόνας στο οποίο υποβάλλει τις τελευταίες εβδομάδες τον λαό η κυβέρνηση.
Στις 123 σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του νέου Προϋπολογισμού που αποτελεί κατ’ ουσίαν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, τα πιο επώδυνα από τα μέτρα αξίας 28,3 δισ. ευρώ, απλά «φωτογραφίζονται» με σύντομες φράσεις και ποσά, αλλά δεν αποτυπώνονται με ακρίβεια στο χαρτί.

Η κυβέρνηση θα τα αποτυπώσει με εφαρμοστικό νόμο ή νόμους που θα έρθουν στη Βουλή στη συνέχεια, ενδεχομένως κάποιοι εκ των οποίων αφού οι Βουλευτές ψηφίσουν με ένα άρθρο το νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου. Περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ψηφίζει νέα μέτρα για να «διορθώσει’ αποκλίσεις στα όρια δαπανών και εσόδων κάθε υπουργείου που με σαφήνεια ορίζει.

Δεν είναι ξεκάθαρη η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, οι αλλαγές στο μισθολόγιο του δημοσίου, στις συντάξεις, στο εφάπαξ που περικόπτεται.

Δεν καταγράφονται οι φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν αλλά και ο αριθμός των ατόμων που θα αναγκαστεί να οδεύσεις προς «εφεδρεία» ούτε αν αυτό θα ανοίγει τον δρόμο της απόλυσης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Τι ξεκαθαρίζει:

* Αυξάνεται μόνο για το 2011 η συγκράτηση μισθολογικού κόστους με περιορισμό προσλήψεων σε 1πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις. Επανέρχεται το 1 προς 5 έως το 2015). Συνδυάζεται με αναστολή της χορήγησης μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες και μείωση της δαπάνης για υπερωρίες.

* Κλειδώνει η μείωση των συμβασιούχων (κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος)

* θεσπίζεται εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών

* θα γίνει αύξηση τιμών εισιτηρίων συγκοινωνιακών φορέων και τιμολογίων άλλων Δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών την διετία 2013 – 2014.

* Αλλάζει η λίστα δικαιούχων ΟΕΕ-ΟΕΚ και ΟΑΕΔ και άλλων παροχών κοινωνικών επιδομάτων

* Μειώνεται το εφάπαξ των συντάξεων σύνδεση με τις εισφορές) και γίνεται προσαρμογή επικουρικών συντάξεων.

* Επιβάλλεται ειδική εισφορά 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ). Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1700 ευρώ.

* Θεσπίζεται μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

* Θεσπίζεται εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας και αυξάνεται η εισφορά του ιδιωτικού τομέα.

* Περικόπτεται κατά 700 εκατ ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αποκρατικοποιήσεις

Πολύ πιο αναλυτική είναι η κυβέρνηση στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Δημοσίευσε πίνακες κρατικών κτιρίων, τουριστικών και άλλων ακινήτων που οδεύουν προς αξιοποίηση αλλά και αναθεωρημένη λίστα με τια αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες θα έρθουν τα 50 δισ. ευρώ με τα οποία το χρέος θα συγκρατηθεί στα 350 δισ. ευρώ περίπου το 2015.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης αφορά στην περίοδο 2011-2015 με δέσμευση για τη συγκέντρωση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ το 2011, καθώς και σωρευτικά 15 δισ. ευρώ έως το 2012 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, οι οποίες περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της καταγραφής τους μέχρι το τέλος του 2012, όπως επίσης και νομοθετήματα για τα δικαιώματα επιφάνειας και μακροχρόνιων μισθώσεων, τουριστικών κατοικιών, καθώς και χρήσεων γης και καθαρότητας τίτλων μέχρι τον Αύγουστο του 2011.

Προχωράει άμεσα στη δημιουργία Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας). Στο Ταμείο θα περιέλθει η ιδιοκτησία των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν.

Το Ταμείο όπως αναφέρεται θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, θα στελεχωθεί «από πρόσωπα εγνωσμένης κατάρτισης και εμπειρίας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και η διοίκησή του θα τύχει της έγκρισης της Βουλής». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να ορίσουν δύο παρατηρητές «που δεν θα μετέχουν στη διοίκηση του Ταμείου».

Το Ταμείο θα μπορεί να αντλεί χρήματα μέσω δανεισμού ή παροχή ασφάλειας που δεν θα εμποδίζει τη γρήγορη και αποτελεσματική αποκρατικοποίηση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναμεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, δεδομένου ότι τα καθαρά έσοδα που θα προκύπτουν από το Ταμείο θα αποδίδονται στο Δημόσιο για τη μείωση του χρέους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου