Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τροικα : Αποτυχατε , παρτε μετρα τωρα !

«Μπλόκο» στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου βάζουν οι ελεγκτές της τρόικας, εκτός εάν ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου να λυθούν οι αστοχίες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην έκθεση της τρόικας, που διαθέτει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να αποτύχει στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε επίπεδα κοντά στο 10% χωρίς νέα μέτρα εξυγίανσης. Η ύφεση, αναφέρουν οι ελεγκτές, φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη και βαθύτερη απ' ότι αρχικά αναμενόταν.

Το χάσμα ανάμεσα στις προβλέψεις του ελληνικού προϋπολογισμού και το ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει διευρυνθεί επικίνδυνα, διαπίστωσαν οι ελεγκτές, επισημαίνοντας ότι το πακέτο λιτότητας που απαιτείται για τη μείωση του ελείμματος, θα πρέπει να αγγίζει όλους τους τομείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ύφεση θα φθάσει στο 3,8% το 2011, ενώ το 2012 η ελληνική οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,6%.

«Η στρατηγική χρηματοδότησης θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεδομένων των δυσκολιών για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012, που φαντάζει αδύνατη, το πρόγραμμα προσαρμογής υποχρηματοδοτείται», αναφέρει η τρόικα, επισημαίνοντας ότι «η επόμενη εκταμίευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης».

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συστήσει σε "πολύ σύντομο χρόνο" μια αρχή ιδιωτικοποιήσεων, που θα διευθύνεται από ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα μπορούν να θέσουν υποψηφίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Μάλιστα, το Μνημόνιο θα επικαιροποιηθεί, προκειμένου να περιλαμβάνει δεσμευτικούς τριμηνιαίους στόχους για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Το χρέος της Ελλάδος θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά του την περίοδο 2012-2013 και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Επίσης, οι ελεγκτές αναγνωρίζουν ότι η στήριξη της ΝΔ στο νέο "πακέτο" μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μάλλον απίθανη, καίτοι επισημαίνουν ότι σε ορισμένα σημεία του προγράμματος τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα μπορούν να επιτύχουν συναίνεση.

"Σε δημοσιονομικό επίπεδο, υπάρχει συναίνεση στους αντικειμενικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος και υποχώρησης του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα" αναφέρει η έκθεση.

πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου