Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τρόφιμα και καύσιμα: Ο πληθωρισμός παραμονεύει

«Ισχυρή επαγρύπνηση»: οι δύο αυτές λέξεις-κλειδιά θεωρείται εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη, προαναγγέλλοντας νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όπως συνέβη, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, τον περασμένο Απρίλιο (από το 1% στο 1,25%).

Οι πληθωριστικές πιέσεις, απέναντι στις οποίες επιστρατεύεται η «ισχυρή επαγρύπνηση», δεν αποτελούν ανησυχία μόνο της Φρανκφούρτης, αφού και η έκθεση Global Economic Prospects της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, στέκεται ιδιαιτέρως στην παρατηρούμενη διεθνώς άνοδο των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε 6,3% κατά μέσο όρο για όλη την επόμενη τριετία, όταν τον περασμένο Ιανουάριο προέβλεπε ποσοστό 6% για το 2011 και 6,1% για το 2012. Οι μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες, στις οποίες αποδίδεται το 46% της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2010, αναμένεται να αποτελέσουν και πάλι την αιχμή της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς σε πολλές από αυτές ο τιμάριθμος έχει ήδη υπερβεί το ανώτατο όριο-στόχο των κεντρικών τους τραπεζών.

Ήδη τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασε το 9%, σημείωσε ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Andrew Burns, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Παρά το ότι εμφανίζεται λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με τον Ιανουάριο για τις επιπτώσεις των ισχυρών βραχυπρόθεσμων ροών κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν έκτοτε σημειώσει «ομαλή προσγείωση», η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε διατάραξη (για τους προφανείς πολιτικούς λόγους) της παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Σαουδική Αραβία, μόνη εξαγωγός χώρα με υπερβάλλουσα δυναμικότητα, θα μπορούσε να αφαιρέσει ποσοστό 0,5% από την παγκόσμια ανάπτυξη και να ωθήσει την τιμή του βαρελιού ακόμη και στα 200 δολάρια.

Σημειώνεται ότι, μολονότι στην έκθεση "Oil Market Report" του Μαϊου η Διεθνής Υπηρεσία ενέργειας (IEA) αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το επίπεδο παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου στα 89,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (ήτοι 190.000 βαρέλια λιγότερο από προηγούμενες προβλέψεις), σε έρευνα που διεξήγαγε τον Απρίλιο το KPMG Global Energy Institute μεταξύ στελεχών του ενεργειακού τομέα, το 64% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 120 δολάρια ανά βαρέλι εντός του 2011, ενώ το 17% θεώρησε ότι μπορεί να φθάσει και τα 131-140 δολάρια.

Προφανώς η μετά την Φουκουσίμα κρίση της πυρηνικής ενέργειας, όπως αυτή εικονογραφήθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να κλείσει τους γερμανικούς αντιδραστήρες, αναμένεται να εντείνει τη ζήτηση υδρογονανθράκων, άρα και την πίεση στις τιμές.

Ομοίως, οι τιμές των τροφίμων (που βεβαίως επηρεάζονται από τις τιμές των καυσίμων, λόγω του κόστους μεταφοράς, λιπασμάτων κ.ο.κ.) θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο έως και κατά 3,5% αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρξει αστοχία στη σοδειά Ιουνίου 2011 - Μαϊου 2012, η οποία πάντως έως τώρα προβλέπεται ότι θα είναι ικανοποιητική.

Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη, στην τακτική έκθεσή του Food Outlook, ότι οι τιμές των τροφίμων προβλέπεται να παραμείνουν, λόγω χαμηλών αποθεμάτων, υψηλές και ευμετάβλητες τόσο το 2011 όσο και το 2012, παρά το ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί σε ύψος-ρεκόρ εφέτος λόγω των μεγαλύτερων καλλιεργειών και των βελτιωμένων αποδόσεων.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος μετρά τις μεταβολές στις τιμές των τροφίμων με βάση ένα «καλάθι» των βασικών ειδών διατροφής (δημητριακά, σπόρους καλλιεργούμενους για την παραγωγή λαδιού, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη), έπεσε μεν στις 232 μονάδες τον Μάιο από τις 235 τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο 37% υψηλότερο απʼ ό,τι τον Μάιο του 2010.

Κατά την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή σίτου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 3,2% στα 674 εκατ. τόνους, αλλά τα αποθέματα σίτου προβλέπεται ότι θα μειωθούν στα τέλη της περιόδου 2011-2012 στα 183 εκατ. τόνους, ενώ γενικότερα τα αποθέματα δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,8%, στα 494 εκατ. τόνους, ήτοι σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τα 534 εκατ. τόνους που βρίσκονταν στα τέλη της περιόδου του 2009-2010.

Όσον αφορά το κρέας, οι υψηλές τιμές, τα ξεσπάσματα ασθενειών και η μείωση του μεγέθους των κοπαδιών ζώων προβλεπόταν να περιορίσουν την επέκταση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος στα 294 εκατ. τόνους το 2011, δηλ. στο + 1% από το 2010. Το 2011 ο διεθνής δείκτης τιμών κρέατος έφθασε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, στις 183 μονάδες.

Οι αυξανόμενες τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων θα συμβάλουν στην αύξηση του κόστους των εισαγωγών τροφίμων κατά 21% εφέτος στο ποσό-ρεκόρ του 1,29 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ξεπερνώντας το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον FAO. Οι φτωχότερες χώρες πρόκειται να πληγούν περισσότερο καθώς τα κόστη των εισαγωγών τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία, ως και κατά 30%, αποτελώντας χοντρικά το 18% όλων των εισαγωγών τους.

Οι κυβερνήσεις, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, προσπαθούν να πάρουν μέτρα για να καμφθούν οι τιμές των τροφίμων ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενη επανάληψη της κρίσης που είχε προκληθεί την περίοδο 2007-2008, όταν είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε 28 χώρες. Η Λευκορωσία αποφάσισε τον Μάιο να επιβάλει πάγωμα στις τιμές ορισμένων τροφίμων, ενώ τον Ιούλιο ελπίζεται να τερματισθεί το σχετικό εμπάργκο που είχε επιβάλλει η Ρωσία στο φόντο των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου