Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Bloomberg: 45 δισ. από Ευρώπη και ΔΝΤ

Την τελική μορφή της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

«Οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας ανέρχονται στα 170 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014», αναφέρει το πρακτορείο. Εξ αυτών, τα 45 δισ. ευρώ θα δοθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως νέο πακέτο στήριξης για την αποφυγή της ελληνικής χρεοκοπίας.

Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν ως εξής:

- Περίπου 57 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί από το προηγούμενο πακέτο στήριξης
- 30 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις
- 30 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πρόταση για roll over ελληνικών ομολόγων

Το τελευταίο σημείο, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και η μετακύλιση των ομολόγων, είναι το επίκεντρο της διαμάχης, καθώς είναι πρόταση στην οποία εμμένει το Βερολίνο, αλλά αντιδρά η ΕΚΤ, απειλώντας, μάλιστα, ότι θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Επιπλέον, οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι ακόμη και αυτή η μετακύλιση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως «πιστωτικό γεγονός», εξέλιξη που θα πυροδοτήσει την εκταμίευση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) που θέλουν να αποφύγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

από pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου