Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

1,6 δισ. δολάρια ζητά ο ΟΗΕ για τη Σομαλία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ζήτησε σήμερα από τις δωρήτριες χώρες να κινητοποιηθούν κατά του λιμού στη Σομαλία,

διευκρινίζοντας ότι θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν χωρίς καθυστέρηση 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χώρα αυτή.

«Σχεδόν ο μισός πληθυσμός, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όχι μόνον στη Σομαλία, αλλά και στις γειτονικές χώρες», προσέθεσε.

«Οι συνολικές ανάγκες ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Σομαλία όπου παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν καθημερινά με έναν τρομακτικό ρυθμό», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι «οι καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερους θανάτους».

Δύο περιοχές στη νότια Σομαλία, οι οποίες επλήγησαν από πολύ σοβαρή ξηρασία, κηρύχθηκαν σε κατάσταση λιμού από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάνει λόγο για «την πιο σοβαρή διατροφική κρίση στην Αφρική» σε περίοδο 20 ετών, και ζητεί την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης.

«Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζονται άμεσα (χρήματα) για να σώσουν ζωές: αν δεν υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι για μια άμεση ανθρωπιστική επέμβαση, η πείνα μάλλον θα συνεχιστεί και θα εξαπλωθεί», προειδοποίησε τέλος ο Μπαν Γκι Μουν.

Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα εξάλλου τη συγκέντρωση 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 7,4 δισεκατομμυρίων που είχε ζητήσει προηγουμένως, για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2011, η οποία αποσκοπεί στην αρωγή εκατομμυρίων ανθρώπων σε περίπου 30 χώρες, μεταξύ των οποίων αυτές στο Κέρας της Αφρικής που πλήττονται από πολύ σοβαρή ξηρασία.

Ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος κάνει μια αποτίμηση των πόρων που πρέπει να συγκεντρωθούν για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ το 2011 και αποκαλύπτει ότι «η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής».

Σε αυτά τα επιπρόσθετα 500 εκατομμύρια δολάρια που ζητεί ο ΟΗΕ περιλαμβάνονται τα 120 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) για να αντιμετωπίσει την κρίση σε αυτήν την περιοχή της Αφρικής, έπειτα και από την κήρυξη σε κατάσταση λιμού δύο περιοχών στη Σομαλία.

Ετησίως αυτήν την περίοδο, ο ΟΗΕ κάνει μια αποτίμηση των αναγκών του βάσει της εξέλιξης των ανθρωπιστικών κρίσεων ανά τον κόσμο.

«Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής», επισημαίνει επίσης ο ΟΗΕ σε κείμενό του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την επανεκτίμηση του ύψους των πόρων που ζητεί.

Καθώς η ξηρασία αυτή είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί σε 60 χρόνια, ο ευάλωτος πληθυσμός δεν παύει να αυξάνεται. «Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι (…) στο Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σομαλία και την Ουγκάντα έχουν πληγεί σοβαρά, χωρίς να είναι δυνατή μια βελτίωση πριν από το 2012″, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Μεταξύ των πρώτων χωρών που θα επωφεληθούν από τη βοήθεια του ΟΗΕ βρίσκονται επίσης εκτός της Σομαλίας, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν. Ο ΟΗΕ όφειλε εξάλλου να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις ανάγκες του σε βοήθεια λόγω της κρίσης στη Λιβύη.
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου