Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Εισβολή στην Κύπρο: 37 χρόνια μετά

Υπέρ μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό τάσσονται το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 37 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο,

επιρρίπτοντας παράλληλα τις ευθύνες στην Τουρκία για τη μη επίλυση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση του, αφού τονίζει ότι «το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως εκ τούτου η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη για τη μη λύση του προβλήματος», επισημαίνει την ετοιμότητα του να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην κατεύθυνση της επίτευξης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και καλεί την τουρκική πλευρά να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να τηρήσει μια πραγματικά εποικοδομητική στάση στη διαδικασία αυτή.

«Μια επανενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρος θα δώσει ισχυρό παράδειγμα περιφερειακής συνύπαρξης και συνεργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Τα 37 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου διδάσκουν για το ρόλο του ιμπεριαλισμού και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος» τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ και επαναλαμβάνει τη θέση του «για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΣΥΝ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι «σήμερα ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής -διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Δυστυχώς, όμως, σημειώνει ο ΣΥΝ, οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα αποτελέσματα που να γεννούν αισιοδοξία. Η κυβέρνηση της Άγκυρας, παρά τις δηλώσεις της, δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της ως δύναμη κατοχής, ενώ αρνείται να εκπληρώσει ακόμα και δεσμεύσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του με τον Κυπριακό λαό, ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους και εύχεται να ξεπεράσει γρήγορα με ενότητα και αλληλεγγύη τη νέα τραγωδία με την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»



ΤΑ ΝΕΑ
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου