Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Είμαστε άνθρωποι?

Είμαστε άνθρωποι...
Ανώτερα όντα…Η ανωτερότητά μας , συγκριτικά με τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου έγκειται στην οξυδέρκεια του νου μας , που ξεπερνά αυτή των υπόλοιπων οργανισμών.

Ως άνθρωποι , συνυπάρχουμε αρμονικά και συνάπτουμε διαπροσωπικές σχέσεις , οι οποίες βασίζονται σε διαχρονικές ηθικές αξίες. Είναι αναμφίβολο πως οποιοσδήποτε μελετήσει την πορεία της ιστορίας και αρχαία συγγράμματα , θα διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον από την αρχή της ύπαρξής του. Η κοινωνικότητά του είναι ζωτικής σημασίας και η καταφυγή του ατόμου στη μοναξιά πάντοτε δημιουργεί δυσλειτουργίες στην ψυχοσύνθεσή του και , κατ’ επέκταση , έχει αντίκτυπο στην γενικότερη πορεία της ζωής του.
Άραγε , για ποιους λόγους έχουν εξαλειφθεί στη σημερινή εποχή αξίες όπως αυτή της φιλίας και της ανιδιοτέλειας ? Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν στην απώλεια της ανθρωπιάς και της εχέμυθου συνεργασίας των ατόμων ?
Ας σκεφτούμε , εν έτει 2011 , και εν όψει της οικονομικής , ηθικής και κοινωνικής κρίσης της εποχής μας , τους παράγοντες που συντελούν καθημερινά στην διαφθορά των ισχυρών και αυθεντικών κοινωνικών δεσμών των ατόμων. Αδιαμφισβήτητα, ο ανταγωνισμός είναι οξύς σε κάθε πτυχή του καθημερινού μας βίου. Οι συνεργάτες στον εργασιακό χώρο πασχίζουν να επιβιώσουν και να εξυψωθούν στην εργασία τους , ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις οδυνηρές συνέπειες της ανεργίας. Ακόμη και στον εκπαιδευτικό τομέα , τα παιδιά μπαίνουν από νωρίς στο κλίμα της ισχυρής ανταγωνιστικότητας , γεγονός που οφείλεται στην τεχνοκρατική παιδεία της χώρας μας. Κρίνω αναγκαίο να διασαφηνίσω τον όρο τεχνοκρατική παιδεία : είναι η πεποίθηση που δημιουργείται στο άτομο από πολύ μικρή ηλικία ότι αυτοσκοπός της ελληνικής παιδείας είναι η εισαγωγή σε κάποιο πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση η απόκτηση χρήματος.
Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω , καταδυνάστης της ανθρώπινης σκέψης είναι πλέον το χρήμα. Σε ένα περιβάλλον που όλα γίνονται για το χρήμα , οι συνθήκες είναι απόλυτα ευνοϊκές για να επέλθει σύντομα η κρίση των ηθικών και κοινωνικών αξιών.
Μέχρι πότε , λοιπόν , θα αντιδρούμε με απόλυτη παθητικότητα σε όλα αυτά ? Ας πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας πριν να είναι αργά !!! Ας αναλογιστούμε την αξία της ουσιαστικής ζωής , μια ζωή γεμάτη από ανώτερα συναισθήματα…Ας αποδεσμευτούμε αμέσως από την κυριαρχία του χάρτινου , απρόσωπου αυτού μέσου συναλλαγής στη ζωή μας…

απο Αναστασία Βαρακλή Τασάκι
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου