Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Είναι η αϋπνία πάθηση;

Η αϋπνία δεν αποτελεί για πολύ κόσμο πάθηση. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως είναι κάτι φυσιολογικό, την αποδίδουν σε εγγενή χαρακτηριστικά,

στον τρόπο ζωής, στα ωράρια εργασίας και σε διάφορα άλλα αίτια, χωρίς όμως να σκέφτονται ότι η αϋπνία αποτελεί πάθηση και χρήζει ενίοτε ιατρικής βοήθειας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο, ζουν με αυξημένο άγχος και κοιμούνται όλο και λιγότερο.

Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός παθολόγος, μιλώντας γι' αυτό το θέμα, εξηγεί ότι «η αϋπνία είναι πάθηση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκούς ύπνου. Εκδηλώνεται με δυσκολία στο να κοιμηθεί ο ασθενής, με συχνά νυχτερινά ξυπνήματα, με πολύ πρωινό ξύπνημα, ενώ συχνά εμφανίζει φαινόμενα ποιοτικώς ανεπαρκούς ύπνου, παρότι μπορεί να κοιμηθεί για πολλές ώρες».

Έτσι, συμπληρώνει η κ. Μοσχοβάκη, ο ασθενής εμφανίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας υπνηλία ή κόπωση. Μάλιστα τονίζει ότι, όταν η αϋπνία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, πονοκέφαλο κλπ ή όταν δεν είναι παροδική κατάσταση σε έναν οργανισμό, η ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Zougla.gr
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου