Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κυπριακής Αστυνομίας, στη ναυτική βάση «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις».
Πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πολεμικό υλικό του συριακού κράτους, που είχε κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο πριν από τρία χρόνια και φυλάσσονταν σε ακατάλληλες συνθήκες.
Η καταστροφή προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4:20 το πρωί στην περιφέρεια της βάσης και εξαπλώθηκε. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Φρουρά είχε ειδοποιηθεί αρμοδίως ότι τα πυρομαχικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε κοντέινερ στην ύπαιθρο έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Ενδεικτικό της σφοδρότητας της έκρηξης είναι ότι ο κρατήρας που σχηματίστηκε έχει βάθος 20 μέτρα.Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετέβη στον χώρο της τραγωδίας και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβλήθηκαν. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης έσπευσε από νωρίς το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Οι Αρχές της Κύπρου εξετάζουν με παρά πολύ προσοχή και επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αν και έως τώρα επισήμως δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.
Εκτός από τα ασθενοφόρα κρατικών νοσηλευτηρίων, στην περιοχή έχουν σπεύσει και ασθενοφόρα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των αναγκών. Στον χώρο βρίσκονται και αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και καταβάλλεται προσπάθεια για κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εντός της βάσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι τα πτώματα των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε αριθμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Λάρνακας και της Λεμεσού να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για μεγάλο αριθμό τραυματιών.
Ο περιβάλλων χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος έξω από τη βάση είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατούν στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί, ενώ πάνω από τη βάση πετάει συνεχώς ελικόπτερο της αστυνομίας.
Οι Αρχές έχουν αποκλείσει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπουν την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.
Στο σημείο έχει μεταβεί κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Κύπρου και επιχειρεί αναλυτική καταγραφή των καταστροφών που προκάλεσε η έκρηξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές ύψους 2 δις ευρώ.
Πώς βρέθηκαν τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση
Η παρουσία στην Κύπρο των εμπορευματοκιβωτίων πυρίτιδας, που εξερράγησαν στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μαρί Ζύγι και προκάλεσαν πρωτοφανή όλεθρο, πάει πίσω στο 2009.
Τότε, κατ' απαίτηση των Η.Π.Α., με επίκληση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου του ρωσικών συμφερόντων πλοίου, υπό κυπριακή σημαία, «Μόντσιεργκοσκ».
Το πλοίο μετέφερε φορτίο με ιρανικά πυρομαχικά και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ιράν Μπαντάρ Αμπάς, με προορισμό τη Συρία.
Οι πληροφορίες που συγκυριακά είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες και προέρχονται από τα αρχεία του Wikileaks φέρουν τις Η.Π.Α. να άσκησαν, τότε, αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού και εκεί να τεθεί σε περιορισμό.
Αυτό τελικά έγινε και το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι για αρκετές ημέρες. Ύστερα από νηοψίες και έρευνες πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου του 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Από τα έγγραφα που αποκάλυψε το Wikileaks προκύπτει ότι το Ναυτικό των Η.Π.Α. παρακολουθούσε το πλοίο, με το πολεμικό πλοίο USS Barry. Το τηλεγράφημα του πρέσβη των Η.Π.Α., Frank Urbancic, έχει ημερομηνία 29/01/2009 και περιέχει την αναφορά του πολεμικού πλοίου, ότι το φορτηγό πλοίο με τα εκρηκτικά εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Στο τηλεγράφημα περιγράφονται οι αμερικανικές «συστάσεις» για να γίνει μπλόκο στο πλοίο με τα εκρηκτικά. Οι Αμερικανοί θύμιζαν στους Κύπριους τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για τα πλοία που δεν συμμορφώνονταν με τις αποφάσεις 1747 και 1803 των Η.Ε. και προσέφεραν «τεχνική βοήθεια» για το «μπλόκο» στο πλοίο.
απο zougla.gr
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου