Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Πιθανό το σενάριο του «Πλανήτη των Πιθήκων»;

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η εφιαλτική επιστήμη του «Πλανήτη των Πιθήκων» να παραμείνει επιστημονική φαντασία και να μην γίνει πραγματικότητα, προειδοποιεί ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων.

Οι επιστήμονες ζητούν νέους κανονισμούς και νόμους για επιτήρηση των ευαίσθητων ερευνών που ασχολούνται με τον εξανθρωπισμό των ζώων.
Ένας από τους τομείς που προκαλούν ανησυχία είναι τα πειράματα «κατηγορίας τρία», που εγείρουν «πολύ ισχυρά ηθικά ζητήματα» και θα πρέπει να απαγορευτούν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία πρωτευόντων θηλαστικών με διακριτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως ο λόγος.
Ακριβώς αυτό ήταν το σενάριο της ταινίας «Ο Πλανήτης των Πιθήκων», στην οποία επιστήμονες ψάχνουν να βρουν μία θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και δημιουργούν ένα νέο είδος πιθήκων με ανθρώπινη νοημοσύνη.
Στην αναφορά τους, όμως, οι επιστήμονες μιλούν και για τον «φόβο του Φρανκενστάιν», όπου ο εξανθρωπισμός των ζώων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία «τεράτων».
Οι παρούσες έρευνες, που περιλαμβάνουν μεγάλους πιθήκους, όπως οι χιμπατζήδες, έχουν απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά συνεχίζονται σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενώ οι Βρετανοί επιστήμονες επιτρέπεται να διεξάγουν πειράματα σε μαϊμούδες.
Ο καθηγητής Thomas Baldwin, μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, που συνέταξε την αναφορά, υποστηρίζει πως η πιθανότητα εξανθρωπισμένων πιθήκων θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.
«Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι αν αρχίσουμε να τοποθετούμε πολύ μεγάλες ποσότητες ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων στον εγκέφαλο των πρωτευόντων, ξαφνικά ίσως μεταμορφώσουμε τα ζώα αυτά σε κάτι άλλο, που θα έχει ορισμένες από τις ικανότητες που θεωρούμε ως καθαρά ανθρώπινες… όπως ο λόγος,» αναφέρει ο ίδιος.
«Αυτές τις πιθανότητες, που προς το παρόν παρουσιάζονται μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.»
Ο Baldwin, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, προτείνει να γίνει το «Τεστ των Μεγάλων Πιθήκων». Εάν οι μεταλλαγμένες μαϊμούδες αρχίσουν να αποκτούν ικανότητες παρόμοιες με αυτές των χιμπατζήδων, τότε θα πρέπει να εγκαταλειφτούν αυτού του είδους τα πειράματα.
«Εάν τα πράγματα πάνε προς αυτή την κατεύθυνση, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Κανείς μας δεν θα ήθελε αυτή την τροπή.»
Στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες έχουν εμφυτεύσει ήδη ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα -που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ανθρώπινου σώματος- σε έμβρυα ποντικιών.
Τα κύτταρα των ποντικιών υπερίσχυσαν πολύ γρήγορα των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, επομένως ένα πολύ μικρό ποσοστών των εμβρύων κατέληξε «ανθρώπινο».
Ο Δρ. Robin Lovell-Badge, μέλος της επιστημονικής ομάδας και διακεκριμένος γενετιστής από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών, δήλωσε πως το αποτέλεσμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα ποντίκια και τους ανθρώπους.


Πηγή: pathfinder.gr
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου