Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τραγική σύμπτωση το ατύχημα στη ναυτική βάση στην Κύπρο...!

Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπου το πρωί σημειώθηκαν οι φονικές εκρήξεις, φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της, Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν από δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου,

βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά τη διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε έκρηξη που έγινε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό της Κύπρου, λίγο πριν από τις 06:00. Μέχρι στιγμής, οι Αρχές της Κύπρου έχουν ανακοινώσει είκοσι νεκρούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι πυροσβέστες, και 43 τραυματίες, εκ των οποίων οι 4 νοσηλεύονται στην εντατική. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια, ενώ τα ασθενοφόρα, λόγω αδυναμίας προσέγγισης, φθάνουν σε κάποιο σημείο περιμετρικά της βάσης, στο οποίο μεταφέρουν τους τραυματίες, για να τους παραλάβουν.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις». Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πολεμικό υλικό του συριακού κράτους, που είχε κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο πριν από τρία χρόνια και φυλάσσονταν σε ακατάλληλες συνθήκες. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το υλικό προοριζόταν για το Ιράν.

Η καταστροφή προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4:20 το πρωί στην περιφέρεια της βάσης και εξαπλώθηκε. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Φρουρά είχε ειδοποιηθεί αρμοδίως ότι τα πυρομαχικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε κοντέινερ στην ύπαιθρο έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Ενδεικτικό της σφοδρότητας της έκρηξης είναι ότι ο κρατήρας που σχηματίστηκε έχει βάθος 20 μέτρα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετέβη στον χώρο της τραγωδίας και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβλήθηκαν. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης βρίσκεται ήδη από νωρίς το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αγνοείται ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, που βρισκόταν μέσα στην βάση όταν έγινε η έκρηξη.



Πτώματα παντού, στα βουνά γύρω από την ναυτική βάση. Αυτή είναι η τραγική εικόνα από την Κύπρο. Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί σε ναυτική βάση έξω από τη Λεμεσό, όταν πήραν φωτιά δεκάδες κιβώτια πυρίτιδας και σημειώθηκαν εκρήξεις. Τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχουν φόβοι για περισσότερα θύματα.
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις έξι το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, στο δρόμο ανάμεσα σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, που είχαν κατασχεθεί το 2009 από συριακό πλοίο που τα μετέφερε παράνομα από το Ιράν.

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δεν επιβεβαιώνει τον ακριβή αριθμό νεκρών ή τραυματιών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς και 59 τραυματίες, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα γίνει ανακοίνωση μόλις υπάρξουν ακριβή στοιχεία.

Σχεδόν όλοι οι νεκροί ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσιάζαν σε άσκηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στις 04:27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά στη ναυτική βάση από άγνωστη αιτία. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, χωρίς να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε δύο κοντέινερ με πυρομαχικά.

Ακολούθησε η έκρηξη μεγάλης ισχύος, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση

Φωτιά ξέσπασε και στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο πριν επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ, που τροφοδοτούν το σταθμό.

Η μονάδα, η μεγαλύτερη της Κύπρου, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ακόμα και στη Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» υπάρχουν αναφορές για έναν αγνοούμενο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρισμού ΑΗΚ ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση της Μεγαλονήσου και ανέφερε ότι αναμένονται διακοπές ρεύματος. Οι άλλες δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής -στη Δεκέλεια και τη Μονή- επαρκούν να καλύψουν μόνο τη μισή ζήτηση.

Το πρόβλημα δυσχεραίνει η λειτουργία των κλιματιστικών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ το βράδυ το πρόβλημα θα επιδεινωθεί εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης εξαιτίας ηλεκτροφωτισμού.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στον πληθυσμό να μην κάνει άσκοπη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Βομβαρδισμένο τοπίο

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου Αλίκη Στυλιανού επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά.

Στο σημείο της τραγωδίας έχουν σπεύσει διασώστες από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και ασθενοφόρα ακόμη και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Το κέντρο αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων. Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Η κυβέρνηση έκανε έκκληση στον κόσμο να μην προσέρχεται στα νοσοκομεία αν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, κάτι που δείχνει ότι ο αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι μεγάλος. Επίσης, έχουν ανακληθεί οι άδειες γιατρών και νοσηλευτών.

Έξω από τη βάση έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο και τη διαχείριση της κρίσης έχει αναλάβει ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη βάση.

Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα και γυαλιά. Με θραύσματα έχει γεμίσει μέχρι και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 5 χλμ. Στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη η μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι χαμηλή.

Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.




απο madata.gr
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου