Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πως έγινε η έκρηξη των πυρομαχικών στην Κύπρο

Οργισμένος μίλησε στο Star ο συνταγματάρχης-πυροτεχνουργός Βασίλης Καπράλος αναφορικά με το τραγικό συμβάν της έκρηξης των πυρομαχικών στην Κύπρο.

«Από το πρωί ακούω ανοησίες. Έχει ακουστεί ακόμη και ότι από υγρασία εκρήγνυσαν τα πυρομαχικά. Τα πυρομαχικά εκρήγνυνται με θέρμανση, κρούση, τριβή» τόνισε ο κ. Καπράλος, ο οποίος ουσιαστικά μίλησε για «έγκλημα»: «Δεν είναι δυνατόν να παίρνεις 20-30 κοντέινερ και να παρατάς πιστεύοντας ότι δε θα εκραγούν. Τα πυρομαχικά τα εναποθέτεις σε αποθήκες οι οποίες ιδανικά έχουν από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου και 60% υγρασία».

Ο ίδιος ως ειδικός στο θέμα καταθέτει την πολύτιμη άποψη του, μη μπορώντας να πιστέψει ότι αντιμετωπίστηκε «ανάλαφρα» ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αποθήκευση των κοντέινερ με τα πυρομαχικά: «Είναι επιστήμη, δε μπορεί να ασχολούνται μη εξειδικευμένα άτομα με αυτά. Η πυρίτιδα σε κλειστό χώρο μετατρέπεται σε εκρηκτική ύλη μεγάλης εντάσεως. Ανάλογα με την ποσότητα, έχουμε και τις ακτίνες ζωνών ζημιών. Αυτοί πήγανε και παρατήσανε τα κοντέινερ. Τα είχανε 3 χρόνια. Ντροπή τους, είναι αίσχος. Πήγε κανείς να τα επιθεωρήσει τόσα χρόνια; Γιατί υπάρχουν οι πυροτεχνουργοί;» ωρυόταν ο κ. Καπράλος για το τραγικό συμβάν στη Μεγαλόνησο.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία που λέει πως όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι μόνο οι πυροτεχνουργοί του στρατού ξηράς έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να προσφέρουν τις εγγυήσεις που απαιτεί αυτό το εξειδικευμένο αντικείμενο» καταλήγει ο κ. Καπράλος αφήνοντας ανοιχτά υπόνοιες για βαρύτατες ευθύνες.

Star.gr
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου