Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Απίστευτη κακοποίηση γυναικών: 9 φόνοι σε δύο εβδομάδες!

Για τέσσερις μέρες την είχε κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο στο Ικόνιο της Ανατολικής Τουρκίας και την κακοποιούσε. Ούτε φαγητό, ούτε νερό έδινε στη Μεράλ ο Μουσταφά. Και ο λόγος ήταν ένας καβγάς τους που είχε προηγηθεί.

Τελικά αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει σε μια στάση λεωφορείου έπειτα από ένα ύποπτο τηλεφώνημα από την αστυνομία που τον ρωτούσε αν γνώριζε πού βρισκόταν η φίλη του. «Δεν έχω ιδέα», απάντησε.
Η Μεράλ βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση και οι γιατροί περιμένουν ακόμη να συνέλθει. Από την περασμένη Τρίτη όλη η Τουρκία ανησυχεί για τη Μεράλ περιμένοντάς την να ανοίξει τα μάτια της. Στη χώρα η βία εναντίον των γυναικών έφτασε σε τέτοια επίπεδα που πλέον όλοι συμφωνούν πως πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις. Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έδωσε ήδη εντολή στην Κρατική Επιτροπή Ελέγχου να μελετήσει την κατάσταση και να προτείνει λύσεις με βάση τα παραδείγματα στις άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας. «Γιατί δεν μπορούν να εμποδιστούν οι φόνοι γυναικών;», είναι το ερώτημα που έθεσε και κάλεσε την επιτροπή να βρει την απάντηση. Τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες καταγράφηκαν εννέα φόνοι γυναικών στην Τουρκία.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ. Ως πρώτο μέτρο η Τουρκία ετοιμάζεται να υιοθετήσει το ηλεκτρονικό βραχιόλι το οποίο οι άντρες που ασκούν βία θα αναγκαστούν να φορέσουν. «Θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα πάρουμε στη Βουλή μόλις ανοίξει τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ήδη από το 2009 στην Ισπανία και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που το δικαστήριο αποφασίζει ότι ένας άντρας δεν μπορεί να πλησιάσει μια γυναίκα σε απόσταση πάνω από 200 - 300 μέτρα ενώ είναι υποχρεωμένος να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι. Στη γυναίκα παρέχεται επίσης μια ανάλογη συσκευή και έτσι διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Το ερώτημα όμως που τίθεται τώρα είναι αν με αυτό θα λυθεί το πρόβλημα.

«Ούτε τις δολοφονίες γυναικών θα εμποδίσει ούτε και το πρόβλημα θα λύσει από τη ρίζα του το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες γυναίκες είναι θύματα βίας πριν ακόμη φτάσουν στο σημείο να εξασφαλίσουν την ποινή απομάκρυνσης από το σπίτι», σύμφωνα με την Μεχβές Εβίν της «Μιλιέτ». Μάλιστα το παράδειγμα της Ναζμιέ Μπουγιουκγιαζιτζί, του τελευταίου θύματος βίας στην Τουρκία, είναι ενδεικτικό. Ο πρώην σύζυγός της την σκότωσε μπροστά στα μάτια του εξάχρονου παιδιού τους. Τρεις μέρες πριν από τη δολοφονία της, είχε στείλει επιστολή στον εισαγγελέα καταγγέλλοντας ότι ο πρώην σύζυγός της απειλούσε να σκοτώσει την ίδια και το παιδί τους. Ακόμη και το ηλεκτρονικό βραχιόλι να είχε εφαρμοστεί, η Ναζμιέ δεν θα γλίτωνε όπως και δεν θα γλιτώσουν χιλιάδες άλλες γυναίκες που δεν θα προλάβουν καν να φτάσουν μέχρι το δικαστήριο. Ηδη οι γυναικείες οργανώσεις κινητοποιούνται και προειδοποιούν ότι δεν φτάνει το ηλεκτρονικό βραχιόλι για να εμποδιστεί η βία εναντίον των γυναικών.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. Υποστηρίζουν ότι πάνω από όλα πρέπει να αλλάξει η ίδια η νοοτροπία μέσα στην τουρκική κοινωνία, η οποία θέλει τη γυναίκα να δέχεται ακόμη και τη βία από τον σύζυγό της αδιαμαρτύρητα. Η νοοτροπία τού «σε αγαπάει και σε χτυπάει» πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με την Μπέρνα Γκιοργκιουλού της Πλατφόρμας για Τερματισμό των Δολοφονιών Γυναικών. Αλλωστε όταν πριν από μερικούς μήνες η Επιτροπή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ετοίμασε την έκθεσή της για την ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία επισήμανε ότι η βία που ασκείται εντός της οικογένειας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι αποτρόπαιη, αλλά «πιο αποτρόπαιη είναι η προσβολή των γυναικών αυτών που βρίσκουν το θάρρος να το σκάσουν από το σπίτι τους ζητώντας προστασία, καθώς και η προτροπή κυρίως από την οικογένειά τους να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι και στον σύζυγό τους παρ' όλο που τις δέρνει».
ΤΑ ΝΕΑ
Αν σας άρεσε κάντε κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου